Schrijven mag spelen zijn

Schrijven is voor veel mensen iets waar ze zich niet vrij in voelen. We zien schrijven als een proces gestuurd door regels: spelling, grammatica, opbouw. Het voorgeschreven aantal woorden, de juiste toon. Als je de regels kent, kun je goed schrijven. Nooit met ‘ik’ beginnen. Geen komma voor ‘en’. Het ‘waarom’ altijd voor het ‘wat’. Schrijven doen we op een computer, van links naar rechts en van boven naar onder. We houden onze ogen op het scherm en onze vingertoppen op het toetsenbord.

 

Maar daarmee houden we onszelf onnodig gevangen.

 

Ik maak die regels graag een kopje kleiner. Kaders, ritme, rituelen: het is fijn om je ergens aan vast te kunnen houden. Maar regels moeten geen kooi worden. Een van de plezierigste aspecten van mijn werk is het kwartje zien vallen, bij een klant of student: het hoeft helemaal niet zo. Ontspanning op het gezicht. Het begin van een glimlach. Schrijven hoeft geen zware taak te zijn. Het mag gemakkelijk gaan, je mag spelen. Je mag jezelf zijn.

 

Wil je wat vrijer gaan schrijven, denk dan eens in meer dimensies dan die twee van het computerscherm. Op de foto’s een schrijftraining bij Diversion. De (bevlogen, gezellige, hard werkende) deelnemers bouwen hier een lastige tekst op met behulp van papier, een dikke stift en een schaar. Daarbij denken ze eerst diep na over de functie van ieder tekstdeel, voordat ze woorden en zinnen gaan maken. Schrijven is ook… bouwen!