Trainingen: schrijven, presenteren, argumentatie

Hieronder staan de trainingen die ik heb ontwikkeld.
Trainingen voor de basis en trainingen voor verdieping.

Ze zijn samen te vatten als onconventioneel. Geen modellen en dogma’s bij mij. Wat werkt, is sterk afhankelijk van de context en de persoon. Dat help ik je liefst spelenderwijs ontdekken.

Schrijven en presenteren zijn verrassend persoonlijke aangelegenheden. Daarom is het belangrijk voor mij dat jij je op je gemak voelt. Om grote stappen te zetten, hoef je niet over je grenzen heen te gaan. Als je zin hebt om je grenzen te verleggen, help ik je daar natuurlijk graag bij.

Ik train groepen groot en klein, maar werk ook één op één. Via de laptopcamera of op anderhalve meter afstand. Presentatietrainingen kunnen zelfs lekker op het strand (!). En ik train net zo lief kinderen als doorgewinterde professionals: het plezier zit voor mij in de uitwisseling en de afwisseling.

Combinatietrainingen zijn uiteraard mogelijk; de trainingen zijn sowieso maatwerk.
En er kan nog veel meer: vraag het mij gewoon.

Basis

1200

Training 1: schrijven, bewustwording

Wat doe je eigenlijk als je schrijft? Voor wie en waarom? Wanneer loop je vast en waarom? Essentieel voor beginners; een nieuwe manier van kijken voor gevorderden. Geschikt voor alle vormen van tekst: van website tot officieel rapport, van liefdesbrief tot VvE notulen.

005

Training 2: schrijven, techniek

Wat maakt een goed verhaal? Hoe zorg je dat je boodschap aankomt? Hoe zorg je dat mensen blijven lezen? We bestuderen de spanningsboog van twitter-feuilletons; de stijltrucs van onderzoeksjournalisten; de structuur van sprookjes en apps… Een verdiepingstraining voor mensen die willen leren spelen met tekst, professioneel of privé.

1IIK8

Training 3: presenteren, bewustwording

Wat doe je als je voor een groep mensen staat – of voor de computercamera? Hoe kleed je een powerpoint-slide aan? Hoe zorg je dat mensen luisteren? En als je verlegen bent, of geen zin hebt, hoe overleef je dan? Geschikt voor alle vormen van presentatie en publiek: van powerpoint tot Ted Talk, van elevator pitch tot afstudeerspeech.

Screen Shot 2019-05-20 at 18.51.54

Training 4: presenteren, techniek

Je staat al lekker op het podium, een speech rolt soepel van je tong. Maar soms zie je ogen afdwalen of monden gapen. Hoe zorg je dat mensen geboeid blijven? Je houdt altijd hetzelfde soort verhaaltje, zou er ook iets (heel) anders mogelijk zijn? Ontdek hoe je beeld kunt gebruiken om je argumenten te laten landen. Hoe Lady Di en Dries van Agt hun lichaam en stem inzetten. Dat het nummer In Da Club van Fifty Cent een klassieke retorische structuur heeft. Voor mensen die vaak presenteren; die voor de klas staan; of die willen ontdekken wat er nog meer in het vat zit.

NL-HaNA_2.24.01.09_0_901-3659-compressor

Training 5: digitaal communiceren

Lockdown… en nu?! Moe van het videobellen; veel te veel mail; en in de kantoorapp hopen de misverstanden zich op. Je bent niet de enige die moet wennen. Met sappige en grappige voorbeelden uit de echte wereld, krijg je inzicht in de valkuilen en mogelijkheden van digitaal communiceren. Voor beginners en gevorderden, voor jong en oud.

Verdieping

P7049368

Training 6: tekst redigeren

Redigeren is een ondergewaardeerde bezigheid. Een strak geredigeerde tekst straalt professionaliteit en kunde uit. Een niet of slecht geredigeerde tekst voelt als een goedkoop, beduimeld visitekaartje. Helaas leren we deze vaardigheid niet of nauwelijks op school. Dus als er geredigeerd moet worden op het werk, neemt het vaak veel te veel tijd in beslag. Deze training gaat over eenvoudige ingrepen en fijne kneepjes, waar een tekst heel snel veel beter van wordt. Voor iedereen die wel eens tekst moet redigeren, of die zijn eigen teksten professioneler wil maken.

serveimage-23

Training 7: argumentatie, in tekst en beeld

We zijn omringd door tekst en beeld. En in veel van die teksten en beelden zitten standpunten en argumenten. In deze training leer je die argumentatie eerst zien, en daarna structureren. Om beter te leren kijken, lezen en schrijven; om beeld effectiever te gebruiken in je eigen teksten of presentaties. Een verdiepingstraining die verrassende inzichten geeft in communicatie.

963px-African_American_woman,_half-length_portrait,_facing_left,_reading_book_LCCN98519372

Training 8: dieper en efficiënter lezen

Zoveel tekst, zo weinig tijd. En zoveel gedachten over tekst, die je hinderen bij het lezen. Kan ik dit overslaan? Mis ik iets? Waarom kan ik mijn aandacht hier niet bij houden? Ik laat je zien waarom sommige teksten lekker lezen, en andere teksten niet om door te komen zijn. Hoe je ook taaie struikelteksten kunt bedwingen. En hoe je snel keuzes kunt maken in waar je wel en niet je kostbare tijd aan besteedt. Deze training is voor mensen die (soms of altijd) tegen lezen op zien; voor mensen die lezen tijdrovend vinden; en voor mensen die meer en dieper willen lezen.

failed-wildlife-photos13

*nieuw*
Training 9: het verhaal, storytelling

Ieder bedrijf heeft tegenwoordig een ‘verhaal’. Marketing goeroes hebben de mond vol van ‘storytelling’. Maar… waar gaat het eigenlijk over? Hoe zet je een verhaal in om een app te bouwen; om klanten aan te trekken; om stemmers te motiveren, of je werknemers? In deze training onderzoeken we wat het betekent om een verhaal te vertellen. We proberen verschillende verhaalstructuren en verteltechnieken uit, om te zien welke bij jouw bedrijf of praktijk passen. Voor iedereen die wil weten waar de hype over gaat. Of als je gewoon wilt leren om een goed verhaal te vertellen.