trainingen

Een schrijftraining bestaat uit drie lagen. De eerste laag is bewustwording. Wat doe je eigenlijk als je schrijft? Voor wie en waarom? Wanneer loop je vast en waarom? Wat is schrijven eigenlijk? En wat is lezen? Het zijn vragen die niet alleen je tekst, maar ook het schrijfproces lichter maken.

De tweede laag is techniek. Wat maakt een goed verhaal? Hoe zorg je dat je boodschap aankomt? Hoe zorg je dat mensen blijven lezen? En hoe geef je zinvol commentaar op andermans tekst? We bestuderen de spanningsboog van twitter-feuilletons; de stijltrucs van onderzoeksjournalisten; de structuur van sprookjes en apps… En je leert mijn beproefde lezer-feedback-methode, zodat je jezelf en anderen zachtaardiger en effectiever kunt helpen met redigeren.

De derde laag is spelen met tekst. We kunnen regels breken, vaste volgordes op hun kop zetten en kijken wat er dan gebeurt. Het tegenovergestelde doen van wat je normaal doet. Of we kunnen kijken hoeveel speelruimte er zit in een strak omlijnd format (spoiler alert: vaak verrassend veel).

Voor alle vormen van tekst, professioneel of privé: van website tot officieel rapport, van liefdesbrief tot VvE notulen.

beeld: Bibi in de boekenkast. Fotograaf Irene Boers.

Een presentatietraining bestaat uit drie lagen.

De eerste laag is bewustwording. Wat doe je als je voor een groep mensen staat – of voor de computercamera? Hoe ervaar jij het publiek, en hoe ervaart het publiek jou? Hoe kleed je een digitale presentatie aan? Hoe zorg je dat mensen luisteren? En als je verlegen bent, of geen zin hebt, hoe overleef je dan?

De tweede laag is techniek. Hoe zorg je dat mensen horen wat je zegt? En dat ze geboeid blijven? Ik laat je zien hoe je beeld kunt gebruiken om je argumenten te laten landen. Hoe Lady Di en Dries van Agt hun lichaam en stem inzetten. Dat het nummer In Da Club van Fifty Cent een klassiek retorische structuur heeft. En je leert mijn beproefde toehoorder-feedback-methode, zodat je elkaar zachtaardiger en effectiever kunt helpen met presentaties.

De derde laag is spelen met je optreden. Is er iets wat je altijd al wilde proberen, maar nooit durfde? Je houdt altijd hetzelfde soort verhaaltje, zou er ook iets (heel) anders mogelijk zijn? We gaan het gewoon doen, voelen, testen – zonder de druk van een deadline of een snuivend publiek.

Voor alle vormen van presentatie en publiek: van powerpoint tot Ted Talk, van elevator pitch tot art performance.

1IIK8

We zijn omringd door tekst en beeld. En in veel van die teksten en beelden zitten standpunten en argumenten. In deze training leer je de argumentatieve structuren zien, die de wereld van tekst en beeld vormgeven.

Om dieper te leren kijken, lezen en schrijven; om meer grip te krijgen op tekst en beeld; om beeld effectiever te gebruiken in je eigen teksten of presentaties.

De training bestaat uit vijf modules van een halve dag, die elk ook op zichzelf kunnen staan. Inzicht in argumentatie komt vooral wanneer je er zelf mee gaat puzzelen. Daarom ligt de nadruk van deze training op doen.

Module 1 behandelt verschillende perspectieven op argumentatie: historisch, cultureel, moreel.
Module 2 gaat over de structuur van argumentatie: hoe vind je standpunten, argumenten en uitgangspunten terug in een tekst; hoe verhouden die zich tot elkaar.
Module 3 gaat over de opbouw van tekst: wat zijn formats die je vaak tegenkomt; hoe werken ze wel of niet in het voordeel van de tekst.
Module 4 gaat over argumentatie op het randje: hoe herken je drogredenen; waarom werken ze vaak zo goed.
Module 5 gaat over visuele argumentatie: hoe haal je standpunten en argumenten uit beeld; hoe kun je zelf met beeld je argumentatie kracht bijzetten.

1FQVN
beeld: detail van Looney Tunes tekenfilm-achtergrond
45787106175_030ae2021a_b
beeld: Elizabeth R. Wheeler in maliënkolder, ca. 1920/5, Bain News Service, collectie Library of Congress