trainingen

In een basistraining verkennen we fundamentele vragen. Wat doen we eigenlijk, wanneer we schrijven/spreken/optreden? Waarom? Voor wie? We kijken naar voorbeelden, analyseren je eigen werk. Beginners krijgen meer grip op wat ze doen, gaan zich zekerder voelen. Meer ervaren deelnemers gaan op een andere manier kijken naar hun werk, ervaren meer bewegingsvrijheid.

Terug naar de basis is voor mij altijd waardevol. Iedere keer ga ik dingen op een dieper niveau begrijpen. Voorbeelden van basistrainingen zijn training 1 en training 3.

Je hebt een vaste routine en dat gaat lekker. Waarom zou je iets veranderen? Nou, misschien verveel je je. Of je voelt onrust. Soms klinkt er een stem van binnen: zou ik meer kunnen? Zou het heel anders kunnen?

Als je dat verlangen herkent, dan is dit een training voor jou. We kijken naar het werk van doorgewinterde schrijvers/sprekers/artiesten, om te ontdekken wat ze doen, en hoe precies. In deze trainingen krijg je een bredere kijk op wat schrijven/spreken/optreden is, wat het kan zijn.

Uiteraard gaan we niet alleen maar kijken en analyseren; we gaan ook uitproberen. Ik kan je helpen een bepaalde techniek te oefenen en op te nemen in je werk. Ik kan je observeren en technieken suggereren die goed voor je zou kunnen werken, gegeven je talenten en voorkeuren.

Vooral bied ik je ruimte om de dingen uit te proberen waar je nooit aan toe kwam. We krijgen de hele dag inspirerende suggesties voorgeschoteld en vinden maar zelden de tijd om te oefenen. Dus ik help je om het gewoon te doen.

Voorbeelden van deze vernieuwingstrainingen zijn training 2 en training 4.

beeld: de krochten van het internet

Ben je er klaar voor om de dingen op hun kop te zetten? Ben je bereid je oordeel even op te schorten? In experimentele trainingen deel ik mijn nieuwste inzichten en ideeën. Ik oefen met je op een manier die volgens mij het beste werkt. Dat kan contra-intuïtief zijn; bizar lijken; of té simpel om effectief te kunnen zijn.

Vrijheid zoeken, je eigen weg volgen. Het kan woest en kwetsbaar werk zijn. Als je op deze manier wilt trainen, bouwen we het liefst rustig op. Eerst een sessie om elkaar te leren kennen. Zodat jij kunt voelen of je me kunt vertrouwen; zodat ik kan zien wie je bent, en oefeningen kan maken die bij jouw behoeften passen. Daarna één of meer sessies om te spelen en te ontdekken en steeds dieper door te dringen in wat schrijven/spreken/optreden is.

Dit soort trainingen hoeven niet per se individueel te zijn. In een kleine groep kun je veel leren van wat andere mensen meemaken, wanneer ze proberen het even helemaal anders te doen.

beeld: Cats and Domino, Cat Navi Desk

Er zijn vaardigheden waar ik vaak vragen over krijg: kun je dit? Hoe doe je dit? En dan de verzuchting: ik wou dat ik dat ook kon… En je kunt het ook! Je hebt alleen wat tijd nodig om ermee te oefenen.

Het zijn vaardigheden die ik als essentieel beschouw. Bovendien denk ik dat als je ze ontwikkelt, je schrijven/spreken/optreden sterk verbetert. Dus probeer eens een training in redigeren (training 5), argumentatie (training 6), of lezen (training 7).

45787106175_030ae2021a_b
beeld: Elizabeth R. Wheeler in maliënkolder, ca. 1920/5, Bain News Service, collectie Library of Congress

Hieronder een kleine greep uit de trainingen die ik heb ontwikkeld. Ze geven een idee van de inhoud en sfeer die je kunt verwachten. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik nooit twee keer dezelfde training geef, omdat wat werkt afhankelijk is van de deelnemers en de context. En omdat ik zelf altijd in ontwikkeling ben. Als je behoefte net even anders is, of je wilt iets speciaals, vraag het mij gewoon.

1200

Training 1: schrijven, bewustwording

Wat doe je eigenlijk als je schrijft? Voor wie en waarom? Wanneer loop je vast en waarom? Wat is schrijven eigenlijk? En wat is lezen? Het zijn vragen die niet alleen je tekst, maar ook het schrijfproces lichter maken. Essentieel voor beginners; een nieuwe manier van kijken voor gevorderden. Deze training is geschikt voor alle vormen van tekst: van website tot officieel rapport, van liefdesbrief tot VvE notulen.

005

Training 2: schrijven, techniek

Wat maakt een goed verhaal? Hoe zorg je dat je boodschap aankomt? Hoe zorg je dat mensen blijven lezen? En hoe geef je zinvol commentaar op andermans tekst? We bestuderen de spanningsboog van twitter-feuilletons; de stijltrucs van onderzoeksjournalisten; de structuur van sprookjes en apps… En je leert mijn beproefde lezer-feedback-methode. Een training voor mensen die willen leren spelen met tekst, professioneel of privé.

1IIK8

Training 3: presenteren, bewustwording

Wat doe je als je voor een groep mensen staat – of voor de computercamera? Hoe kleed je een powerpoint-slide aan? Hoe zorg je dat mensen luisteren? En als je verlegen bent, of geen zin hebt, hoe overleef je dan? Geschikt voor alle vormen van presentatie en publiek: van powerpoint tot Ted Talk, van elevator pitch tot afstudeerspeech.

Screen Shot 2019-05-20 at 18.51.54

Training 4: presenteren, techniek

Je staat al lekker op het podium, een speech rolt soepel van je tong. Maar soms zie je ogen afdwalen of monden gapen. Hoe zorg je dat mensen geboeid blijven? Je houdt altijd hetzelfde soort verhaaltje, zou er ook iets (heel) anders mogelijk zijn? Ontdek hoe je beeld kunt gebruiken om je argumenten te laten landen. Hoe Lady Di en Dries van Agt hun lichaam en stem inzetten. Dat het nummer In Da Club van Fifty Cent een klassieke retorische structuur heeft. Voor mensen die vaak presenteren; die voor de klas staan; of die willen ontdekken wat er nog meer in het vat zit.

P7049368

Training 5: tekst redigeren

Redigeren is een ondergewaardeerde bezigheid. Een strak geredigeerde tekst straalt professionaliteit en kunde uit. Een niet of slecht geredigeerde tekst voelt als een goedkoop, beduimeld visitekaartje. Helaas leren we deze vaardigheid niet of nauwelijks op school. Dus als er geredigeerd moet worden op het werk, neemt het vaak veel te veel tijd in beslag. Deze technische training gaat over eenvoudige ingrepen en fijne kneepjes, waar een tekst heel snel veel beter van wordt. Voor iedereen die wel eens tekst moet redigeren, of die zijn eigen teksten professioneler wil maken.

serveimage-23

Training 6: argumentatie, in tekst en beeld

We zijn omringd door tekst en beeld. En in veel van die teksten en beelden zitten standpunten en argumenten. In deze training leer je die argumentatie eerst zien, en daarna structureren. Om beter te leren kijken, lezen en schrijven; om beeld effectiever te gebruiken in je eigen teksten of presentaties. Een verdiepingstraining die verrassende inzichten geeft in communicatie.

963px-African_American_woman,_half-length_portrait,_facing_left,_reading_book_LCCN98519372

Training 7: dieper en efficiënter lezen

Zoveel tekst, zo weinig tijd. En zoveel gedachten over tekst, die je hinderen bij het lezen. Kan ik dit overslaan? Mis ik iets? Waarom kan ik mijn aandacht hier niet bij houden? Ik laat je zien waarom sommige teksten lekker lezen, en andere teksten niet om door te komen zijn. Hoe je ook taaie struikelteksten kunt bedwingen. En hoe je snel keuzes kunt maken in waar je wel en niet je kostbare tijd aan besteedt. Deze training is voor mensen die (soms of altijd) opzien tegen lezen; voor mensen die lezen tijdrovend vinden; en voor mensen die meer en dieper willen lezen.

beeld:
1.)  Geen God! Sovjet propagandaposter van Vladimir Menshikov, 1975, afgebeeld is kosmonaut German Titov
Staatsmuseum voor Godsdienstgeschiedenis, via The Guardian
2.)  briefje van een overvaller, 13 november 1965, LAPD crime scene archive
fotograaf James Watson
3.) Crap Wildlife Photography via Sad and Useless
4.) screenshot van interview met Peppermint, RuPaul’s Drag Race, seizoen 9
5.) “Bibi in de boekenkast”, fotograaf Irene Boers
6.) de krochten van het internet
7.) portret van een zwarte Amerikaanse vrouw tussen 1890 en 1920, Nannie Helen Burroughs Collection, Library of Congress