Ouwelullensyndroom

“Ouwe lullen moeten weg,” zongen Koot en Bie. Normaal ben ik een fervent verdediger van de kennis en ervaring van de oudere medemens. Tot ik hoorde dat Sir Ridley Scott Brave New World gaat regisseren. Met Leonardo diCaprio in de hoofdrol.

Scott is de regisseur van het meesterwerk Blade Runner, toekomstvisioen van de aarde als smerige doch hightech Aziatische metropool. Hij liet Harrison Ford de hoofdrol spelen, die toen nog in zijn chagrijnige modus stond. Hij maakte een enge robot van de enge Sean Young en verfde Rutger Hauer wildersblond. Het loopt slecht af en Hauer sterft een Jezusdood. Schitterend.

Daarvóór regisseerde Scott Alien. U weet nog wel, Sigourney Weaver in het Witte Ondergoed met het Enge Monster in de Ruimtecabine. De ruimte, een taai knokwijf en zwangerschapsangst: onovertroffen combinatie. En toen? Geld, gemak, gezapigheid. Het ouwelullensyndroom. Harrison Ford dumpte zijn geestige cynisme voor smetteloze heldenrollen, waar ook collega’s Hanks en Costner bakken geld mee verdiend hebben. Costner verkende onlangs zijn donkere kant met een niet onverdienstelijk gespeelde seriemoordenaar, Mr Brooks. Leuk geprobeerd, maar helaas. Dat weke hoofd blijft voor altijd een Goede Man die Onrecht Wordt Aangedaan.

Leonardo dieBraakio is kampioen ouwe lul. Het engelachtige natuuracteurtje transformeerde onmiddellijk na zijn tienerjaren tot lelijke lamzak met bierbuik. Leo spaart fotomodellen en verbergt kundig ieder rafelrandje van zijn persoonlijkheid als er een camera draait. En dat moet dan de gewetenscrisis gaan verbeelden van een man die ontwaakt in een totalitaire samenleving, door liefde, door verlangen. Sterkte, jongens.

Ridley, als je écht een uitdaging zoekt: stop Heidi Montag en Spencer Pratt in de hoofdrollen, het nepstelletje uit de semireality-serie The Hills. Die leven namelijk écht in de Brave New World. Beetje manipuleren, zodat ze voor het oog van de lens ontwaken uit hun Hollywoodroes. Dat we er semi-live bij zijn als ze zien dat hun hele leven een door anderen geregisseerde leugen is, terwijl ze, O NEE!, dachten dat ze alles in de hand hadden… Beste sciencefictionfilm ooit.

 

nrc.next, 19 augustus 2009

beeld: de krochten van het internet